Geschiedenis

In het kasteel zijn nederzettingen uit het Neolithicum, de Bronstijd, het Iberisch tijdperk, het Romeinse tijdperk en het Arabische tijdperk gevonden; historisch gezien vormde het kasteel de hoofdkern waaromheen de huizen van de stad amullarada agglutineerden.

Jaime I van Aragon nam het kasteel over van de Arabieren na de verovering van Biar en integreerde het bij het Koninkrijk Valencia in het verdrag van Almizra (1244), Castalla lag in een grensgebied met Castilië. Daarom werd begonnen met de wederopbouw van het kasteel en werd de eerste kerk ingewijd op de plaats waar nu de Ermita de la Sangre (Kapel van het Bloed) staat.

Sinds de verovering was Castalla in het bezit van een heer. In het jaar 1336 maakte koning Pedro IV van Aragon het tot eigendom van de Kroon. In 1362 werd de baronie van Castalla opgericht, die aan Don Ramón de Vilanova werd geschonken. Het kasteel werd in 1729 geërfd door de Markies van Dos Aguas, tot 1989, toen het eigendom werd van de gemeente.

Tijdens de Successieoorlog kozen Castalla en de hele regio de zijde van de Bourbons, en als gevolg daarvan verleende Felipe V na afloop van de oorlog Castalla een reeks privileges en de titel van “Zeer Edele, Trouwe en Loyale”.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog vonden in Castalla twee belangrijke militaire acties plaats. De eerste, die in 1812 plaatsvond, betekende een grote nederlaag voor het Spaanse leger, en lokte de verovering van de stad door het Franse leger uit. De tweede slag, die plaatsvond op 13 april 1813, werd echter een grote triomf voor de Spanjaarden, aangezien de Franse troepen van generaal Suchet werden verslagen.

In 1890 verleende de koningin-regentes Maria Cristina de stad Castalla de titel van Stad”.